Veiligheidsladder

Behaal snel en goed jullie veilig bewust certificaat

Wat is de veiligheidsladder?

De veiligheidsladder is een manier om de volwassenheid van een organisatie in kaart te brengen in relatie tot het veilig werken. 

De veiligheidsladder is gebaseerd op de cultuurladder volgens het model van Parker. Het model veronderstelt dat de veiligheidscultuur in een onderneming in een bepaald stadium van volwassenheid verkeert. Het model kent vijf cultuurniveaus.


  • Pathalogisch; wat niet weet wat niet deert.
  • Reactief; verandergedrag is adhoc en van korte duur.
  • Berekenend; Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden.
  • Proactief; veiligheid heeft en hoge prioriteit en wordt continue verbeterd.
  • Vooruitstrevend; Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.


De veiligheidsladder geeft richting in hoe een organisatie het bewust veilig werken kan stimuleren.

Hoe is de veiligheidsladder opgebouwd?

De veiligheidsladder is opgebouwd uit 6 bedrijfsaspecten die weer zijn onderverdeeld in 18 deelonderwerpen. Ieder bedrijfsaspect en ieder deelonderwerp heeft zijn eigen weging. Er is een overlap met de VCA. Je kunt echter aan de onderwerpen al zien dat de Veiligheidsladder meer stuurt op gedrag dan dat de VCA dat doet. Ook is de veiligheidsladder meer gericht op continue verbetering.

Hoe gaat de beoordeling?

Bij het beoordelen van de veiligheidsladder wordt per trede beoordeeld hoe het bedrijf scoort. Daarbij wordt gekeken naar de 6 bedrijfsaspecten en de 18 deelonderwerpen. Ieder bedrijfsaspect en ieder deelonderwerp heeft zijn eigen weging. Die weging is doorvertaald in het maximaal te behalen punten per criterium. De scores van de deelonderwerpen per bedrijfsaspect worden bij elkaar opgeteld. Op basis van de totaalbeoordeling kan het bedrijf voor een bepaalde trede word gecertificeerd.

Om voor trede 2 te slagen moet je per deelonderwerp minimaal 70% van het te behalen puntenaantal behalen. De totaalscore moet echter minimaal 75% van het maximaal te behalen punten zijn. Dat betekent dat je, wanneer er bij een trede 70% gescoord wordt dat bij een andere trede moet worden gecompenseerd met een hogere score. Zoals je ziet kun je de meeste punten halen bij de bedrijfsaspecten 1 en 5.

Hoe gaat de certificering?

De certificering mag worden uitgevoerd door een certificerende instantie die bevoegd is om een laddercertificering uit te voeren. Dat wordt een LCI (Ladder Certificeren Instelling) genoemd. Er worden vier methoden ingezet bij de ladderbeoordeling: Zie plaatje hiernaast.

De externe audit vind in twee fases plaats. In de eerste fase wordt de omvang en opzet van de organisatie vastgesteld, wordt het auditplan opgesteld en wordt de eerste aanzet gemaakt voor de auditrapportage.

In de tweede fase vindt het initieel certificatie onder zoek plaats van de veiligheidsbeleving in de praktijk en de beoordeling van alle vragen van de laddertrede.
Wanneer deze audit met goed gevolg wordt doorstaan krijg je het Veilig Bewust Certificaat trede N.

Het certificaat heeft een onbeperkte geldigheidsduur onder de voorwaarde dat er jaarlijks een herbeoordeling plaatsvindt.

Invoeren van een veiligheidsladder

Wanneer je van plan bent om een Veilig Bewust certificaat te gaan behalen is het nu de vraag hoe verder? Wel of geen adviseur inschakelen? Wel of geen ondersteuning met software? Het zijn keuzes die je zal moeten maken.

Wanneer je de veiligheidsladder leest wordt het al snel duidelijk dat wat er in staat niet ingewikkeld is. Het zijn allemaal te begrijpen eisen. Door ze gewoon stuk voor stuk op te pakken kom je heel ver. Daar heb je meestal geen adviseur voor nodig.


Bewaren van overzicht

Wat vaak ingewikkelder wordt is het bewaren van het overzicht. Wat heb ik nu waar geregeld? Hoe ga ik dat communiceren? Hoe ga ik bijhouden of het ook wordt gedaan?Dit zijn vragen die wat ingewikkelder zijn te beantwoorden. Hoe breng je structuur binnen je managementsysteem? Hoe hou je overzicht en inzicht in het functioneren van je managementsysteem? Dat wordt zonder een softwarematige ondersteuning best lastig.


VisionManager

Hier komt VisionManager om de hoek kijken. VisionManager geeft je de structuur, het overzicht en het inzicht. Je zet met VisionManager het managementsysteem ook makkelijk op. Het opvoeren van documenten en het informeren van gebruikers gaat bijzonder makkelijk. Ook neemt VisionManager de repeterende taken uit handen en zit uw collega’ s automatisch achter de broek wanneer zij taken toebedeeld hebben gekregen.


OK, de software gaat ons dus echt goed helpen. Maar hoe zit het dan met de kosten? Het is onze missie om kwaliteitsmanagement, waaronder de  veiligheidsladder valt, voor iedere organisatie toegankelijk te maken. De prijs mag daarbij niet belemmerend zijn. Dat is de reden dat wij VisionManager al aanbieden vanaf € 49,50 per maand! Ook voor de prijs hoeft u het dus niet te laten.

Snelle toegang op locatie

Maak direct een melding!

Even geen computer bij de hand, maar je wil wel snel een melding maken? Bijvoorbeeld bij een afwijking, klacht of calamiteit? Pak dan je mobiel en je hebt direct toegang tot de belangrijkste formulieren, documenten, taken en nieuws!