Acties RI&E vragen om een slimme aanpak
08 februari 2023 
1 min. leestijd

Acties RI&E vragen om een slimme aanpak

Hoe houd je grip op geplande acties die uit een RI&E (Risico Inventarisatie en Analyse) rapportage komen? Dat bespreek ik in dit artikel.

Acties uit een RI&E moeten vaak naast het gewone werk worden uitgevoerd. Dat maakt het een flinke uitdaging om deze RI&E acties daadwerkelijk uit te voeren. De waan van de dag regeert bij de meeste organisaties. Zeker in deze tijden van personeelstekort. Hierdoor verschuiven deze (noodzakelijke) acties steeds verder naar de achtergond. Is dit voor jou ook herkenbaar?

De oplossing voor vergeten RI&E acties

Je start met het maken van een interactief formulier (bijvoorbeeld in VisionManager software). Dat kost je slechts enkele minuten (met de juiste software ;-)). Binnen dit formulier leg je de uit te voeren RI&E acties vast, inclusief wie het moet gaan uitvoeren en de deadline. Het RI&E verslag voeg je als bijlage toe.

Het mooiste is dat degene die de acties moet gaan uitvoeren daarvan per mail op de hoogte wordt gebracht. Bij VisionManager krijgen actiehouders niet alleen een mail, maar komt het ook in zijn, of haar, persoonlijke actielijst te staan en ook op het dashboard. Mocht de actiehouder de acties niet uitvoeren krijgt deze een aantal dagen voor het verstrijken van de deadline een herinneringsmail. Dat gebeurt in VisionManager allemaal automatisch.

Wanneer de acties zijn uitgevoerd wordt het formulier afgesloten. Het afgesloten formulier (dat nu niet meer kan worden gewijzigd) wordt automatisch binnen VisionManager gearchiveerd, inclusief de RI&E rapportage. Zo kun je op een later moment de toetsende organisatie laten zien dat je de RI&E hebt uitgevoerd en opgevolgd. Mooi toch?

Kortom: gebruik je ‘persoonlijk assistent’ om ervoor te zorgen dat de acties uit jullie RI&E niet naar de achtergrond verdwijnen en dat jij overzicht houdt van de acties die nog openstaan.

Zin om ook te gaan werken met jouw persoonlijke assistent? Klik dan hier voor het aanvragen van een proeflicentie van 14 dagen. Dan kun je zelf ervaren hoe fijn het is wanneer iemand werk uit handen neemt.

Ps.  Dit zelfde principe kun je natuurlijk ook toepassen bij het uitvoeren en opvolgen van een directiebeoordeling. Of voor het bijhouden van de acties die volgen uit een management team vergadering. Of een klanttevredenheidsonderzoek. Of .....(vul zelf in) ... De mogelijkheden zijn eindeloos.

Over de schrijver
Ik zit al meer dan 25 jaar in het vak. Het is mijn ambitie om organisaties echt verder te helpen. Mijn pragmatische aanpak is volgens mijn klanten kenmerkend voor mijn handelen. Het terugbrengen van complexe materie naar overzichtelijke en begrijpelijke taal en acties is mijn sterke kant."Ik begreep al snel dat het opzetten van een goed werkend kwaliteitssysteem helemaal niet zo ingewikkeld is. Juist het eenvoudig houden en maken van het kwaliteitssysteem is de kunst."In 2013 ben ik samen met mijn partner begonnen met de ontwikkeling van een softwaresysteem voor ISO. Het doel van dit softwaresysteem is dat het kwaliteitsmanagers helpt te ontlasten."Kwaliteitsmanagers moeten het er vaak maar bij doen. Hoe frusterend is het dan dat je tijd kwijt bent aan het bijhouden van allerlei excellijstjes! Dat was een van de eerste dingen die we hebben opgepakt. Slim automatiseren zodat de kwaliteitsmanager weer tijd overhoudt."AVR is inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit in kwaliteitsland. Als lid van de normcommissie kwaliteitsmanagement van de NEN werk ik mee aan de ontwikkeling van de ISO-normen.
Reactie plaatsen