Zijn dit écht jullie kernwaarden?
1 juni 2021 

Zijn dit écht jullie kernwaarden?

Nieuwsbrief mei 2021

Check met de stappen in deze nieuwsbrief of jullie kernwaarden nog bij jullie passen. Heb je er al bij stilgestaan dat COVID-19 grote invloed kan hebben op de waarden van jouw organisatie? Volg onderstaande stappen om te controleren of jullie nog net zo uniek zijn als voor de Corona crisis!

Stap 1: Van welke waarden meet je nou echt de doelstellingen?

Deze stap zou je niet alleen nu, maar eigenlijk elk jaar opnieuw moeten uitvoeren. Welke kernwaarden had je voorheen vastgesteld en welke kernwaarden meet je feitelijk op realisatie? Het antwoord hierop kan schokkend zijn. 

Gemiddeld hebben organisaties drie tot vier kernwaarden vastgesteld. Ze meten er echter maar bij één, of misschien twee, of ze ook gerealiseerd worden.

Als dat bij jullie ook zo is, kun je jezelf afvragen in hoeverre de twee kernwaarden die je niet meet wel belangrijk genoeg voor jullie zijn om te behouden. Dit is extra belangrijk  wanneer je deze kernwaarden (zie je niet meet) ook naar de klant/cliënt én intern communiceert.

Niets is zo vervelend voor de klant/cliënt dan wanneer zijn/haar verwachtingspatroon niet wordt verwezenlijkt.

Hebben jullie nu kernwaarden waar je eigenlijk niets mee doet? Dan heb je nu de keuze om afscheid van deze waarden te nemen, of om deze te gaan omarmen door ze vanaf nu te gaan meten op realisatie.

Stap 2: In hoeverre heeft de omgeving jullie veranderd?

Covid-19 heeft grote invloed gehad op de meeste organisaties. Ga na welke invloed COVID-19 heeft op jullie organisatie. Is jullie manier van werken veranderd? Heeft COVID-19 effect op de wijze waarop jullie je willen positioneren in de markt? Welke kernwaarden passen daar dan niet meer bij? Moeten er wellicht andere kernwaarden voor in de plaats komen?

Stap 3: Wat doen jullie concurrenten?

Kernwaarden heb je om je onderscheidend vermogen te benadrukken. Dat kan natuurlijk alleen wanneer je weet hoe jouw concurrenten zich profileren. Ook die hebben zich de afgelopen periode moeten aanpassen. Dat heeft gegarandeerd ook effect gehad op de wijze waarop zij zich nu profileren. Hoe zij zich profileren kan zomaar weer effect hebben op de wijze waarop jullie je willen profileren. Zijn jullie nog uniek of bijzonder? Wij adviseren je dan ook om een concurrentieanalyse te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bezoek hun websites en kijk goed naar hun advertenties (zowel digitaal als op papier). Dat geeft vaak al veel informatie.

Wij zijn heel benieuwd naar de uitkomst van deze drie stappen bij jouw organisatie.

Wil je ook grip krijgen op jullie waarden? Neem dan nu een licentie af op VisionManager. Je kunt op elk moment weer opzeggen. Zie onze voorwaarden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down