De EED audit is geen CO2 reductiesysteem
20 december 2022 
1 min. leestijd

De EED audit is geen CO2 reductiesysteem

De noodzaak dat bedrijven hun CO2 uitstoot moeten reduceren staat dagelijks in het nieuws. Deze noodzaak wordt nu al voor een deel afgedwongen. Het zijn vooral de grotere bedrijven die daar aan moeten voldoen. Logisch wanneer je bedenkt dat de absolute CO2 emissie van grote bedrijven aanzienlijk is. Maar laten we de CO2 reductie inspanning van kleinere bedrijven niet uitvlakken. Vele kleintjes maken ook weer een grote. Ofwel ook voor kleine(re) bedrijven loont het (voor het milieu) om hun CO2 uitstoot te verlagen.

Waarom de EED audit geen CO2 reductiesysteem is

Voor grote bedrijven bestaat de plicht om iedere vier jaar een EED audit te laten plaatsvinden. Het nadeel van eens in de vier jaar een audit te laten plaatsvinden is dat de audit een momentopname is waarbij de organisatie moet nagaan wat het CO2 reductiepotentieel is. Daarbij moeten zij aangeven hoe zij dat denken te gaan realiseren. Na vier jaar moeten bedrijven nagaan of dat is gelukt en daarna nieuwe doelstellingen met de bijbehorende maatregelen formuleren. Wat er binnen die vier jaar gebeurd of moet plaatsvinden wordt niet geregeld! Dat is meteen ook de zwakte van dit systeem. Je kunt de EED audit eigenlijk geen systeem noemen. 

Met de Deming Cirkel is dit opgelost 

Je spreekt van een CO2 reductie managementsysteem wanneer je op een gestructureerde manier omgaat met het reduceren van jullie CO2 uitstoot. Je start met het in kaart brengen van de mogelijkheden, plant dan de benodigde acties, gaat na of de doelstellingen worden gerealiseerd en past zo nodig aan. Dat is een continue CO2 reductieproces.

Je hebt het al geraden, dit is de manier waarop de Deming Cirkel werkt. Plan, Do, Check en Act. Deze manier van verbeteren vormt niet voor niets de basis van veelgebruikte normen zoals de ISO 9001 en de ISO 14001. Deze managementsystemen zijn op dezelfde manier opgebouwd en gebaseerd op de Deming Cirkel.

Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik fan ben van de Deming Cirkel. Je ziet het zelfs in onze management software VisionManager. De Deming Cirkel komt in elke proces weer terug. Gelukkig ben ik niet de enge fan. De gedachte van een continue CO2 reductiesysteem heeft de SCCM ertoe gebracht om een certificatieschema CO2 reductiemanagement uit te brengen dat volledig is gebaseerd op de manier van werken van de ISO 14001. Sterker nog, het is er onlosmakelijk mee verbonden. Je kunt alleen gecertificeerd raken voor dit CO2 reductiemanagement schema wanneer je ook al gecertificeerd bent voor de ISO 14001.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat jullie heel gestructureerd bezig zijn met het verlagen van jullie CO2 uitstoot. Dat is toch een heel stuk effectiever dan er eens in de vier jaar goed naar te laten kijken.

VisionManager is de perfecte basis voor CO2 reductiemanagement. Wil je meer weten over CO2 reductiemanagement en hoe wij jou daarbij kunnen helpen? Kijk dan hier.


Over de schrijver
Ik zit al meer dan 25 jaar in het vak. Het is mijn ambitie om organisaties echt verder te helpen. Mijn pragmatische aanpak is volgens mijn klanten kenmerkend voor mijn handelen. Het terugbrengen van complexe materie naar overzichtelijke en begrijpelijke taal en acties is mijn sterke kant. "Ik begreep al snel dat het opzetten van een goed werkend kwaliteitssysteem helemaal niet zo ingewikkeld is. Juist het eenvoudig houden en maken van het kwaliteitssysteem is de kunst." In 2013 ben ik samen met mijn partner begonnen met de ontwikkeling van een softwaresysteem voor ISO. Het doel van dit softwaresysteem is dat het kwaliteitsmanagers helpt te ontlasten. "Kwaliteitsmanagers moeten het er vaak maar bij doen. Hoe frusterend is het dan dat je tijd kwijt bent aan het bijhouden van allerlei excellijstjes! Dat was een van de eerste dingen die we hebben opgepakt. Slim automatiseren zodat de kwaliteitsmanager weer tijd overhoudt." AVR is inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit in kwaliteitsland. Als lid van de normcommissie kwaliteitsmanagement van de NEN werk ik mee aan de ontwikkeling van de ISO-normen.
Reactie plaatsen